U Etno kući pripremljen i lomljen frankopanskih kruh

Hrvatska televizija emitirala je u Dnevniku lomljenje frankopanskog kruha na Krku

Za Dan kruha vartili smo su se u 13. stoljeće, u doba knezova Krčkih Frankopana, kada se, prema tajnom receptu, prenošenom ženskom linijom, pripremao frankopanski kruh koji je knez lomio i davao puku. Tako je pučanka iz mlina donijela mljeveno brašno kneginji Ani Goričkoj, koja je recept doklonila Dorotei, ženi svoga sina kneza Mikule IV. Brašno ječma, raži pira i heljde koje su razmijenili s Mlecima. I tajni sastojci zapisani glagoljicom - a koje zna samo majka kneginja. Nakon miješanja kruh se pekao u krušnoj peći, oko jedan sat. I služio uz blaga Zlatnog otoka - sir i maslinovo ulje. Prilog je dostupan na poveznici: http://magazin.hrt.hr/668849/price-iz-hrvatske/kruh-iz-doba-frankopana?jwsource=cl



Pokreni