HLIBCIĆI NA LUCINJU

Piše Petar Kopanica

HLIBCIĆI NA LUCINJU
Sveta Lucija i zimski solsticij.
Hljepčići svete Lucije
" Pokojni moj profesor Vjekoslav Štefanić, naš veliki stručnjak za hrvatsku glagoljsku starinu, pričao mi je zgodu iz djetinjstva. Bio je seljačko dijete. Bodul, rodom iz Drage Bašćanske. Usred zime, u noći prije dana sv. Lucije, nije od uzbuđenja mogao zaspati. Bojao se je da će prespavati i zakasniti na misu u Crkvi sv. Lucije u susjednom selu u Jurandvoru.
Digao se rano, još u mraku i bosonog istrčao iz kuće. Te je noći neočekivano pao snijeg, ali mali Štefanić hrabro gazio dječjim nožicama i u zimsko svitanje našao se prvi pred još zaključanom crkvom.
Što ga je gonilo da ne zakasni?
"Htio sam da svakako uhvatim barem jedan od hljepčića koje bi sakristan poslije mise svake godine na dan sv. Lucije 13.prosinca, bacao među okupljene ljude.
Što je i zašto je to jurandvorski sakristan radio?
Brašno od kojih su se pekli hljepčići svete Lucije davao je mlinar koji je na Veloj riki držao u zakupu mlin, vlasništvo sv. Lucije. Neki su stoga tumačili da su hljepčići bili nekadašnja " regalija", dar kojim je mlinar očitovao tko je mlinu gospodar. Ne mlinar, nego nekadašnja glagoljaška opatija sv. Lucije, a nakon ukinuća opatije - komendator njezina posjeda........ "
Branko Fučić, odlomak iz priče
Hljepčići svete Lucije, čiji vrlo interesantan nastavak možete pročitati u knjizi Terra Incognita.
".. Jutros na blagdan svete Lucije ustao sam se rano u želji da i ove godine, kao i naš pok. profesor Vjekoslav Štefanić u ranu zoru među prvima stignem pred crkvu.
Ove godine u tome su me spriječile donesene "mjere".
Zamolit ću sakristana da mi sačuva jedan blagoslovljen "hljipčić".
Na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca 2020.
U Gradu Krku,
Krčki knez Mikula IV Frankopan
Pripremio: Petar Kopanica